Shijiazhuang Yuncang Water Technology Corporation Limited

Pri výbere PAM musíte venovať pozornosť trom ukazovateľom

Polyakrylamid(PAM) je organický polymérny flokulant široko používaný v oblasti úpravy vody. K technickým ukazovateľom PAM patrí ionita, stupeň hydrolýzy, molekulová hmotnosť atď. Tieto ukazovatele majú významný vplyv na flokulačný efekt úpravy vody. Pochopenie týchto indikátorov vám pomôže rýchlo vybrať produkty PAM s príslušnými špecifikáciami.

Lonicity

Lonicita sa týka toho, či molekulárny reťazec PAM nesie kladné alebo záporné náboje. Stupeň ionizácie má významný vplyv na flokulačný efekt úpravy vody. Všeobecne povedané, čím vyššia je ionizácia, tým lepší je flokulačný efekt. Je to preto, že vysoko iónové molekulové reťazce PAM nesú viac nábojov a môžu lepšie absorbovať suspendované častice, čo spôsobuje, že sa zhromažďujú a vytvárajú väčšie vločky.

Polyakrylamid sa delí hlavne na aniónové (APAM), katiónové (CPAM) a neiónové (NPAM) typy na základe ich iónovej schopnosti. Tieto tri typy PAM majú rôzne účinky. V praktických aplikáciách je potrebné zvoliť vhodnú ionizáciu na základe faktorov, ako je hodnota pH upravovanej vody, elektronegativita a koncentrácia suspendovaných častíc. Napríklad pre kyslé odpadové vody by sa mal zvoliť PAM s vyššou katiónitou; pre alkalickú odpadovú vodu treba zvoliť PAM s vyššou anionicitou. Okrem toho, na dosiahnutie lepšieho flokulačného efektu sa dá dosiahnuť aj zmiešaním PAM s rôznymi iónovými stupňami.

Stupeň hydrolýzy (pre APAM)

Stupeň hydrolýzy PAM sa vzťahuje na stupeň hydrolýzy amidových skupín na jeho molekulovom reťazci. Stupeň hydrolýzy možno rozdeliť na nízky, stredný a vysoký stupeň hydrolýzy. PAM s rôznym stupňom hydrolýzy má rôzne vlastnosti a použitie.

PAM s nízkym stupňom hydrolýzy sa používa najmä na zahusťovanie a stabilizáciu. Zvyšuje viskozitu roztoku, čo umožňuje suspendovaným časticiam lepšie sa rozptýliť. Je široko používaný vo vrtných kvapalinách, náteroch a potravinárskom priemysle.

PAM so stredným stupňom hydrolýzy má dobrý flokulačný účinok a je vhodný na rôzne úpravy kvality vody. Môže agregovať suspendované častice za vzniku väčších vločiek prostredníctvom adsorpcie a premostenia, čím sa dosiahne rýchle usadzovanie. Je široko používaný v oblasti čistenia mestských odpadových vôd, čistenia priemyselných odpadových vôd a dehydratácie kalu.

PAM s vysokým stupňom hydrolýzy má silné adsorpčné a odfarbovacie schopnosti a často sa používa pri tlači a farbení odpadových vôd a iných oblastiach. Dokáže účinne adsorbovať a odstraňovať škodlivé látky v odpadových vodách, ako sú farbivá, ťažké kovy a organické látky, prostredníctvom nábojov a adsorpčných skupín na polymérnom reťazci.

Molekulová hmotnosť

Molekulová hmotnosť PAM sa vzťahuje na dĺžku jeho molekulového reťazca. Vo všeobecnosti platí, že čím vyššia je molekulová hmotnosť, tým lepší je flokulačný účinok PAM. Je to preto, že PAM s vysokou molekulovou hmotnosťou môže lepšie adsorbovať suspendované častice, čo spôsobuje, že sa zhromažďujú a vytvárajú väčšie vločky. PAM s vysokou molekulovou hmotnosťou má zároveň lepšie spájacie a premosťovacie schopnosti, čo môže zlepšiť pevnosť a stabilitu vločiek.

V praktických aplikáciách si molekulová hmotnosť PAM používaná na čistenie mestských odpadových vôd a čistenie priemyselných odpadových vôd vyžaduje vyššie požiadavky, ktoré sa vo všeobecnosti pohybujú od miliónov do desiatok miliónov. Požiadavky na molekulovú hmotnosť PAM používaného na úpravu dehydratácie kalu sú relatívne nízke, vo všeobecnosti sa pohybujú od miliónov do desiatok miliónov.

Záverom možno konštatovať, že indikátory, ako je iónová ionizácia, stupeň hydrolýzy a molekulová hmotnosť, sú kľúčovými faktormi, ktoré ovplyvňujú aplikačný efekt PAM pri úprave vody. Pri výbere produktov PAM by ste mali komplexne zvážiť kvalitu vody a vyberať podľa technických ukazovateľov PAM, aby ste dosiahli čo najlepší flokulačný efekt, zlepšili účinnosť a kvalitu úpravy vody.

  • Predchádzajúce:
  • Ďalej:

  • Čas odoslania: 28. júna 2024